PELIHISTORIAN TÄRKEIMMÄT PÄIVÄT

 • AUTHOR: // CATEGORY: Yleinen

  Kommentit pois päältä artikkelissa Pelihistorian tärkeimmät päivät

  Nykypäivänä on vaikea löytää ketään, joka ei pelaisi pelejä joko konsolilla, tietokoneella, puhelimella tai tabletilla. Peliteollisuuden arvoksi onkin tänä vuonna arvioitu lähes 100 miljardia dollaria. Tilanne ei tietenkään aina ole ollut tällainen: esittelemme siis viisi tärkeintä päivää, jotka ovat edesauttaneet peliteollisuuden pikaista kasvua ympäri maailman.

  Syyskuu 1972 – Ensimmäinen pelikonsoli julkaistaan

  Vaikka videopelejä on ollut olemassa jo 1960-luvun alkupuolelta lähtien, Magnavox Odysseytä pidetään usein ensimmäisenä kaupallisena kotikonsolina. Laite kiinnitettiin suoraan televisioon ja se pystyi näyttämään ainoastaan kolme mustavalkoista pistettä. Kun tämän kuitenkin yhdisti muovisiin TV-näytön päälliskalvoihin, toimi se mainiosti ensimmäisenä pelikonsolina, jolla pystyi pelata jopa kotona.

  1. heinäkuuta 1981 – Mario syntyyNintendosta puhuttaessa on mahdotonta olla mainitsematta yhtiön ykkösmiestä. Monelle lienee kuitenkin yllätys, että Mario astui julkisuuteen ensin Donkey Kongin kumppanina 80-luvun alussa. Sen jälkeen tätä italialaista putkimiestä onkin voinut nähdä lukemattomisa peleissä, kuten kaikissa ikonisen Mario Kartin kahdeksassa versiossa.

   21. huhtikuuta 1989 – Game Boy julkaistaan

  8 vuotta sen jälkeen, kun Mario oli ilmestynyt suuremmille ruuduille, hän muutti koko pelimaailmaa hyppäämällä Nintendon omalle pienelle Game Boy -näytölle. Ensimmäistä kertaa koskaan ihmiset pystyivät pelaamaan missä tahansa tämän 8-bittisen konsolin avulla. Koska patterit kestivät noin 20 pelituntia, monet lapset kaipasivat uusia pattereita lähes viikottain. Konsolin inspiroimana rakentui kokonainen teollisuus kämmenkokoisia pelikonsoleita varten: Nintendo dominoi sitäkin luomalla esimerkiksi Game Boy Colourin, Game Boy Advancen ja tietysti Nintendo DS:n.

  25. lokakuuta 1996 – Tomb Raider julkaistaan ja Lara Croft saa videopelien ensimmäisen naispääosan
  Tomb Raider – ja erityisesti juuri päähahmo Lara Croft – oli tärkeä käännöskohta pelihistoriassa, sillä se oli ensimmäinen peli, joka ei suoranaisesti keskittynyt miehiin. Se avasi pelimaailman uudelle sukupuolelle, ja naiset alkoivat tarttua ohjaimiin innokkaammin kuin koskaan ennen. Kyseinen tuotemerkki on suosittu yhä edelleen ja onkin synnyttänyt joukon rakastettuja konsolipelejä ja jopa jännittävän kolikkopelin, jonka avulla voi voittaa rahaa samalla kun nauttii tutusta pelimaailmasta.

  25. elokuuta 2009 – Batman: Arkham Asylum tuo elokuvien draaman pelimaailmaan

  Kun Yön Ritari -elokuva saapui valkokankaalle vuonna 2008, Heath Ledgerin ja Christian Balen ilmiömäiset suoritukset nostivat sarjakuviin perustuvat elokuvat kokonaan uudelle tasolle. Kukaan ei uskonut, että Batmanista voisi olla enää parempaa tulkintaa, kunnes vuotta myöhemmin Arkham Asylum -peli ilmestyi. Pelin juoni oli yksi parhaista, mitä konsoleilla on nähty, ja erityisesti Mark Hamillin kiitettävä suoritus Jokerina vetosi niin kriitikoihin kuin pelaajiinkin. Arkham Asylum inspiroi lukuisia muita Batman-aiheisia konsolipelejä, minkä lisäksi netissä suosiota on herättänyt elokuviin perustuva jännittävä kolikkopeli.

  1. joulukuuta 2009 – Angry Birds lentelee puhelimiimmeVaikka konsolipelit ovat onnistuneet säilyttämään suosionsa, yhä useammat ihmiset pelaavat pelejä joko puhelimillaan tai tableteillaan. Julkaistessaan Angry Birds – pelin pieni suomalaisyhtiö Rovio todisti, kuinka merkittävä aluevaltaus puhelinpelit oikeastaan ovat. Pelin suosio synnytti useita jatko-osia, merkittävän määrän oheistuotteita ja jopa Hollywood-elokuvan. Heinäkuussa 2015 peli ladattiin kolmannen miljardin kerran, tehden siitä koko pelihistorian ladatuimman pelin.

COMMENTS

0 Responses to Pelihistorian tärkeimmät päivät